Какви дрехи трябва да носим по време на круизното пътуване?

Облекло по време на круизно пътуване
Облекло по време на круизно пътуване

Круизният кораб изглежда като голям all inclusive хотел, с много места за забавление и изхранване, затова е добре предварително да се подбере правилния багаж. Изискването за вечерно облекло за някои от ресторантите и по време на вечеря означава, че наред с обичайните за път и ваканция дрехи, е добре в куфара да попадне и поне един официален тоалет – било то риза и панталон или добре подбрана вечерна рокля. За мъжете е препоръчително да имат костюм, за да не се окажете един от малкото, който не носи подходящо облекло в специалните ресторанти, изискващи дрескод.

За гала-вечерите и партита е желателно да се облечете по-официално, за което препоръчваме тъмен костюм за мъжете и вечерна рокля за дамите.

За малкото официални вечери – коктейлни рокли за дамите и леки костюми или дори смокинги за мъжете. Добре е да имате под ръка пуловер или шал, за да бъдете подготвени за температурните разлики между климатизираните вътрешни помещения на кораба и палубата.

По време на бреговите екскурзии се препоръчва ежедневно облекло. За неофициалните вечери препоръчваме летни рокли за жените и леко сако за мъжете.

За екскурзиите включващи посещения на религиозни места, препоръчваме подходящо облекло (покрити колене и рамене, без къси горни дрехи и къси панталони).

Забранено е влизането и консумацията на храна в ресторантите по бански. Също така няма да бъдат допуснати мъже с къси панталони на вечеря.

Задължително вземете топла връхна дреха. Въпреки маршрута на круизния кораб да включва екзотични и с тропичен и екваториален климат дестинации, вятърът в океана и моретата е постоянен и вечер може да бъде доста студен. Непромокаема и устойчива на вятър дреха е най-доброто решение.

Спортно облекло

Ако посещавате фитнес, тенис на корт, волейболното игрище или други спортни съоръжения на круизния кораб, вземете леко и спортно облекло, например спортен клин и тениска. За басейна си пригответе бански костюм.

Ако круизното пътуване е през летния сезон или обикаля екзотични острови и крайбрежия – обичайно облекло през деня е бермуди и тениска за мъжете и лека рокля за жените. На борда на круизния кораб се почернява изключително бързо. Запасете се със слънцезащитен крем с висок фактор – много козметични марки предлагат т.нар. яхтен слънцезащитен крем с висок фактор, от порядъка на 70-80 СПФ. Причината за бързото потъмняване и слънчево изгаряне са отразяваните от морската повърхност слънчеви лъчи, с който ефект тяхното количество и действие се увеличава многократно. Ако не желаете слънцето да остави по вас неприятни разлики между изложената и покрита от слънцето кожа, носете изрязано облекло, но го съобразете с изискването оскъдни дрехи да се носят единствено около басейните и водните забавления.

Круизите около Аляска, Южна Америка, ЮАР и Балтийската част на Европа изискват от вас да подготвите: ръкавици, шапка и топло облекло.

Други аксесоари необходими при круизно пътуване, които ще са Ви от полза са:

слънчеви шапки, шалове, тъмни очила и бижута, които не искате да рискувате да оставяте в кабината. Високите обувки не са проблем, но за пристанищата и ежедневието вземете маратонки и удобни обувки, с които ще можете да обикаляте дестинациите, които круизния кораб посещава, както и палубите.

Какво още да не забравим за круизното пътуване?

Добре е да носите със себе си и малка чанта, в която да носите със себе си пари, карти и по-важните документи и вещи. Непромокаем калъф за фотоапарата и другата техника. Хубаво е да имате под ръка и малка раница за бреговите екскурзии по време на Вашето круизно пътуване.

Не взимайте със себе си алкохол, защото може да бъде конфискуван – на борда се продава. Надуваемите играчки са най-практични, ако пътувате с деца. Бинокълът е полезен особено за северните дестинации. Шнорхел и други вещи, които не искате да наемете, лекарства и козметика са препоръчителна част от багажа. Не взимайте със себе си: кърпи, сешоари и други вещи, които са вече осигурени от круизния кораб.