Валута на борда на круизен кораб

Валута на борда на круизни кораб
Валута на борда на круизни кораб

За круизи в Средиземно море, Северна Европа, и Абу Даби, и Емиратите, както и за трансатлантически круизи, с отплаване от и от/до Абу Даби и Емиратите, валутата на борда е евро (€).

За Карибски, Северноамерикански, Южноамерикански и Южноафрикански круизи, както и за трансатлантически круизи, тръгващи от Европа, валутата на борда е щатски долар ($).

Разплащане на борда по време на круизното пътуване

На борда на кораба ще получите лична карта, която автоматично ще разпознае името Ви в бордовия списък. По време на круиза ще трябва да я използвате, когато правите покупки в магазините на борда или за да платите за всякакви допълнителни услуги (освен залозите на масите в казиното). Използване на личната си круизна карта ще Ви позволи да се насладите на почивката си без да се налага да се притеснявате за наличието на достатъчно пари за Вашите ежедневни разходи на борда на кораба. Покупките ще се добавят автоматично към сметката на каютата Ви, която ще бъде уредена в края на круиза в брой или с кредитна карта. Гостите, които не регистрират кредитните си карти, ще бъдат помолени да предоставят депозит за покриване на техните разходи в рамките на 48 часа след качване на борда. Минималният депозит за всеки круиз е различен, в зависимост от валутата на борда. Ако на борда разходите Ви надхвърлят първоначалния депозит, ще Ви бъде поискан допълнителен депозит. Крайните разходи ще бъдат изчислени в края на круиза, а на гостите ще им бъде върнато това, което остава от депозита им.

Кредитни карти

На повечето круизни кораби се предлага услугата на кредитна карта, за която можете да се регистрирате в началото на круиза. Можете да регистрирате Вашата кредитна карта с помощта на интерактивните киоски или на бюрото за обслужване на клиенти. Тази услуга ще Ви позволи да получавате сметката си директно в каютата си и освен ако не заявите друго, ще бъде таксувано от кредитната Ви карта автоматично, подлежащо на ежедневно разрешение от системата за кредитни карти. Следните кредитни карти се приемат на борда: American Express, VISA, MasterCard и CartaSi (само ако валидността в чужбина е показана на гърба). Електронни, предплатени карти и дебитни карти (напр. VisaElectron и Poste Pay) не се приемат. Можете да разберете дали Вашата карта е електронен, ако цифрите на картата са отпечатани, а не издълбани. Предлагаме Ви да се консултирате с Вашата банка преди заминаване.

Чуждестранна валута

Парични средства и пътнически чекове могат да се обменят на борда на кораба в Бюро Обмени (Bureau de Change) на гишето за информация. То е отворено през периоди, посочени в бюлетина „Today“ и е затворено, когато корабите са в пристанище. Припомняме Ви, че ние не предоставяме парични аванси от кредитни карти, така че Ви напомняме да си носите достатъчно местна валута или пътнически чекове за бреговите екскурзии.